Kosten schutting zelf plaatsen

Aan het laten plaatsen van een schutting zijn kosten verbonden. Een hovenier vraagt gemiddeld €40 per uur voor zijn werk en hier komen dan de materialen nog bij. Al met al kunnen deze kosten dus flink oplopen en ben je vaak toch een aantal honderden Euro’s kwijt. Je kunt de kosten voor een hovenier besparen door de schutting zelf te plaatsen. Dit is in principe niet moeilijk, maar je hebt wel enige doe-het-zelf ervaring nodig en je moet ervoor zorgen dat de schutting stevig staat. De materialen zal je zelf nog aan moeten schaffen en hier lees je hoeveel dat kost.

De kosten

Wanneer je de schutting zelf gaat plaatsen ben je geld kwijt voor de materialen en voor eventueel gereedschap dat nodig kan zijn. Als je werkt met een strak budget, dan kan het lonen om goed onderzoek te doen naar wat er beschikbaar is voor welke prijs en ook de tweedehands markt te bekijken. Soms worden mooie tweedehands schuttingen verkocht omdat de eigenaar gaat verhuizen bijvoorbeeld. De prijs die je betaalt voor de verschillende onderdelen van schuttingen vind je in de onderstaande tabel. Dit is een indicatie en de bedragen zijn inclusief btw.

 

Kostenpost De prijs
Houten panelen 180cm x 180cm €20 – €90 per stuk
Natuurlijke schutting 180cm x 180cm €35 – €75 per stuk
Kunststof panelen 180cm x 180cm €75 – €165 per stuk
Poortdeur €50 – €200 per stuk
Steunpaal €15 – €50 per stuk
Bevestigingsmateriaal €20 – €45

 

  • Houten panelen: de goedkoopste optie die je hebt zijn houten panelen. Deze kunnen of van geïmpregneerd hout zijn of van hardhout en zijn in de meeste doe-het-zelf zaken makkelijk te vinden. Ook het installeren van deze panelen is vaak niet moeilijk. Voor €20 per meter ben je dan al klaar.
  • Natuurlijke schutting: voor een iets hogere prijs kun je een natuurlijke schutting plaatsen. Denk hierbij aan bamboe matten, maar ook aan wilgentenen of klimop. Deze schuttingen hebben wat onderhoud nodig en kunnen in de winter minder beschutting bieden, maar vormen een naadloze overgang met je tuin en hebben een natuurlijk uiterlijk. Voor €35 per meter kun je zelf al zo’n schutting aanleggen.
  • Een schutting van kunststof: kunststof als materiaal is erg in opmars. Het is veelzijdig, sterk, heeft nauwelijks onderhoud nodig, strak en past goed in moderne tuinen. Kunststof is wel duurder, maar heeft ook een langere levensduur, zodat je zonder er te veel aan te doen, tientallen jaren van je schutting kunt genieten. Voor een schutting van kunststof betaal je €90 per meter als je deze zelf plaatst.

 

Zelf doen of uitbesteden?

Als we kijken naar de prijsopbouw van een factuur van een hovenier die een schutting heeft geplaatst, dan zien we dat iets meer dan 30 procent naar de voorrijkosten gaat en het arbeidsloon. Door de schutting zelf te plaatsen bespaar je dit dus uit en dat is geen klein bedrag. Ga je de schutting zelf plaatsen, hou er dan wel rekening mee dat deze veilig wordt geïnstalleerd en niet bij elke storm omwaait. Hiervoor kun je voldoende instructies vinden. Hoveniers vragen vaak een bedrag van tussen de €34 en €45 per uur.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen van je schutting kom je voor een aantal keuzes te staan die de prijs positief of negatief kunnen beïnvloeden. Hier vind je de grootste bijdragers.

  • De omvang van de schutting: hoe meer meters materiaal je nodig hebt, hoe meer je betaalt. Dit geldt niet alleen voor meters in de lengte, maar ook in de hoogte. Schuttingen zijn vaak 180 centimeter hoog en kies je voor een lager soort, dan betaal je dus ook minder.
  • Wel of geen poort: een poort voor een schutting is duur, maar soms is dit wel nodig. Als je tuin toegankelijk is via een steegje, bijvoorbeeld. Een poort kan ook handig zijn om je fiets door naar binnen te brengen. Voor een poort betaal je gemiddeld €100.
  • Het materiaal: hout is goedkoper dan kunststof en geïmpregneerd hout is het goedkoopste. Hardhout is duurder, maar dit gaat ook langer mee en heeft een mooier uiterlijk. Kunststof is vaak het duurst, maar hier heb je verder dan ook geen enkel omkijken meer naar.

 

Interessante bespaartips

  • Doe een gedeelte zelf: ben je toch niet helemaal zeker over het zelf plaatsen van de schutting, dan kun je het moeilijke werk door een hovenier laten doen en de rest zelf. Het planten van de begroeiing, het voorbereidende werk, het verven van de schutting en het afvoeren van het oude materiaal bijvoorbeeld.
  • Onderzoek de markt: omdat je zelf de materialen aanschaft kun je soms flink geld besparen door goed marktonderzoek te doen.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel jij precies zal betalen voor jouw nieuwe schutting? Dan kun je hier snel en makkelijk onze gratis vergelijkingstool gebruiken en een aantal offertes opvragen bij hoveniers uit jouw omgeving. Je verplicht jezelf niet tot aankoop, maar kunt de informatie gebruiken bij het maken van de juiste beslissingen.

 

 

Wat kost een schutting precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.