Kosten tuinafscheiding

Het laten plaatsen van een tuinafscheiding, of schutting, heeft vele voordelen. Zo creëert het privacy zodat buren niet meer je tuin in kunnen kijken. Ook schept een tuinafscheiding beschutting tegen de wind, zodat je ook op winderige dagen buiten kunt zijn. Als laatste kan een schutting ook esthetische voordelen met zich meebrengen, als je een mooi hardhout kiest, een moderne uitvoering of een natuurlijke tuinafscheiding plaatst. Hoeveel je hiervoor gemiddeld betaalt, lees je hier.

De kosten

Natuurlijk zijn de kosten gedeeltelijk afhankelijk van de verschillende opties die je hebt. De uitvoering van de afscheiding, de afmetingen en het materiaal hebben hier allemaal invloed op. Ook is het goedkoper om de tuinafscheiding zelf te plaatsen, dan wanneer je hier een hovenier voor inschakelt. De gemiddelde prijzen voor een aantal onderdelen aan de schutting vind je in de volgende tabel, zowel als het uurloon voor een hovenier. Deze bedragen zijn inclusief btw.

 

Kostenpost De prijs
Houten panelen 180cm x 180cm €20 – €90 per stuk
Natuurlijke schutting 180cm x 180cm €35 – €75 per stuk
Kunststof panelen 180cm x 180cm €75 – €165 per stuk
Poortdeur €50 – €200 per stuk
Steunpaal €15 – €50 per stuk
Bevestigingsmateriaal €20 – €45
Hovenierskosten €40 per uur

 

  • Zelf een tuinafscheiding plaatsen: de goedkoopste optie die je hebt is het zelf plaatsen van de tuinafscheiding. Hier moet je jezelf wel goed op voorbereiden, zodat de schutting ook stevig staat als er sprake is van een storm. Een hovenier vraagt gemiddeld €40 per uur en is hier gemiddeld bijna een dag mee bezig. Doe je dit zelf, dan betaal je alleen de materialen en ben je ongeveer €20 per meter kwijt.
  • Een natuurlijke tuinafscheiding: natuurlijke schuttingen kunnen esthetisch erg mooi zijn, want ze gaan probleemloos op in het ontwerp van je tuin. Deze hebben echter wel meer onderhoud nodig en zijn ook duurder. Voor €35 per meter kun je deze zelf aanleggen met bamboematten, klimop of wilgentenen. Laat je dit uitvoeren door een hovenier dan komt hier het uurloon nog bovenop.
  • Een moderne tuinafscheiding: als je tuin ontworpen is op een moderne manier, dan is een kunststof schutting misschien een optie. Dit materiaal is sterk, onderhoudsarm, heeft een strak uiterlijk en is in verscheidene uitvoeringen te krijgen. Je betaalt hier wel meer voor, namelijk €90 per meter inclusief poort, en laat je dit plaatsen dan betaal je daar ook de hovenierskosten nog bij.

 

De prijsopbouw

Als je geïnteresseerd bent om geld te besparen, dan kan het interessant zijn om te zien wat de grootste kostenpost is waaruit het totaalbedrag is opgemaakt. Het plaatsen van een schutting hoeft niet lang te duren en daarom wegen de materialen zwaarder (68 procent) dan het arbeidsloon (30 procent). De overige 2 procent gaat naar eventuele voorrijkosten. Door de schutting zelf te plaatsen bespaar je dus 32 procent van de eindprijs en als je goedkope materialen kunt vinden, bijvoorbeeld tweedehands of via een goede aanbieding, dan bespaar je nog meer. Het volgende diagram geeft deze prijsopbouw nogmaals weer.

prijsopbouw tuinafscheiding

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke prijs die je betaalt wordt bepaald door een aantal factoren. De grootste bijdragers vind je hier op een rijtje.

  • De omvang van de tuinafscheiding: hoe langer de schutting moet zijn, of hoe hoger, hoe meer je betaalt. Er is namelijk meer materiaal nodig om grotere en langere schuttingen te realiseren.
  • Het materiaal: elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en ook zijn eigen prijskaartje. Hardhout is duurder dan geïmpregneerd hout, maar gaat langer mee. Kunststof is het duurste, maar je hebt er verder geen enkel omkijken naar. De prijs voor een natuurlijke schutting kun je door de juiste planten en materialen te kiezen zelf aardig beïnvloeden.
  • Zelf doen of uitbesteden: het is aanzienlijk goedkoper om de schutting zelf te plaatsen, maar hiervoor moet je veel energie en tijd inleveren. Als je zeker wilt weten dat het goed gebeurt, kun je misschien beter een hovenier inschakelen. Deze keuze hangt af van je eigen handigheid, van het vertrouwen dat je hebt in je werk en ook van je budget.

 

Interessante bespaartips

  • Help mee: als je de hovenier alleen het belangrijke en zware werk laat doen, zal hij minder tijd nodig hebben en dus minder geld vragen. Je kunt het voorbereidende werk doen, de oude schutting zelf afvoeren en de nieuwe schutting aankleden of verven.
  • Een plaatselijke hovenier: heb je een grotere klus waar de schutting een deel van uitmaakt, dan kan het lonen om de hovenier dichtbij te zoeken. Je betaalt dan vaak geen voorrijkosten, wat over een aantal dagen toch een verschil kan maken.

 

Offertes vergelijken

Wil je de exacte kosten weten voor jouw nieuwe tuinafscheiding, dan kun je het beste beginnen met het opvragen van offertes. Dat doe je snel met onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en verplicht je niet tot aankoop, maar kan je wel helpen tijdens de planning voor je nieuwe tuinafscheiding.

Wat kost een schutting precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.