Kosten schutting plaatsen

Een schutting heeft verschillende doeleinden. Zo kan het dienen als versiering van je tuin, vooral als je het laat begroeien met planten of bomen. Ook helpt het om ongewenste gasten buiten te laten en geeft een schutting privacy in je eigen tuin. Als laatste kun je met behulp van een schutting beschut van de wind heerlijk van het zonnetje genieten. Een schutting is vaak snel en makkelijk aan te leggen, maar wat betaal je hier precies voor?

De kosten

De kosten voor het plaatsen van een schutting zijn van een aantal factoren afhankelijk. Zo zijn er natuurlijk de afmetingen; hoe meer materiaal er nodig is, hoe meer je betaalt. Ook is er het materiaal dat je kiest en of je hier een hovenier voor wilt inschakelen of dat je het liever zelf doet. Al deze factoren kunnen de prijs beïnvloeden, maar de gemiddelde prijzen worden gegeven in de volgende tabel. Deze zijn inclusief btw.

 

Kostenpost De prijs
Houten panelen 180cm x 180cm €20 – €90 per stuk
Natuurlijke schutting 180cm x 180cm €35 – €75 per stuk
Kunststof panelen 180cm x 180cm €75 – €165 per stuk
Poortdeur €50 – €200 per stuk
Steunpaal €15 – €50 per stuk
Bevestigingsmateriaal €20 – €45
Hovenierskosten €40 per uur

 

  • De goedkoopste optie: het minste betaal je als je een simpele houten schutting zelf plaatst. Je bespaart dan €40 per uur voor een hovenier. Het is niet moeilijk zelf een schutting te plaatsen, maar het is belangrijk dat je dit goed doet zodat hij veilig is en niet meteen omwaait als er een storm plaatsvindt. Voor €20 per meter plaats je zelf een houten schutting.
  • De natuurlijke optie: je kunt ook overwegen een schutting te plaatsen van natuurlijk materiaal. Je kunt hier klimop voor gebruiken, wilgentenen of bamboe matten. Deze optie is iets duurder, namelijk €35 per meter, maar levert een romantisch resultaat op en een uiterlijk dat nauw aansluit bij je tuin. Hier komen dan nog de hovenierskosten bovenop.
  • De duurste optie: kunststof schuttingen zijn de duurste optie, helemaal als je hier ook een poort in laat plaatsen. Kunststof is echter sterk en heeft nauwelijks onderhoud nodig, dus als de schutting eenmaal staat kun je er tientallen jaren van genieten. Deze schuttingen passen goed in moderne tuinen en geven een strak uiterlijk af. Voor €90 per meter kun je een kunststof schutting aanschaffen. Hier moeten de kosten van de hovenier nog bij worden opgeteld.

 

De prijsopbouw

Een schutting is door een hovenier vaak in minder dan een dag te plaatsen. Daarom maken de kosten voor de materialen het grootste gedeelte uit van de totaalprijs. Als we kijken naar de opbouw, dan gaat 68 procent naar de materialen, 30 procent naar het arbeidsloon van de hovenier en de laatste 2 procent is voor eventuele voorrijkosten. Plaats je de schutting zelf, dan kun je dus 32 procent besparen op de totaalkosten. En door de materialen zelf te zoeken door goed marktonderzoek te doen (vergeet hierbij niet de tweedehands markt), bespaar je op de kosten voor het materiaal. Het volgende diagram geeft dit nogmaals weer.

 

 

Keuzes die invloed hebben op de prijs

Tijdens het hele proces kom je voor een aantal keuzes te staan die de prijs positief of negatief kunnen beïnvloeden.

  • Het materiaal: sommige materialen zijn duurder dan andere, zoals bovenstaande tabel aangeeft. Ook onderling zijn er verschillen, zoals tussen geïmpregneerd hout en hardhout.
  • Wel of geen poort: het plaatsen van een poort in de schutting kan prijzig zijn, maar soms is dit noodzakelijk of juist praktischer. De kosten voor een poort kunnen oplopen tot honderden Euro’s dus als je geld moet besparen en het is mogelijk, laat deze dan achterwege.
  • Zelf doen of uitbesteden: hoveniers zijn duur en vragen makkelijk €40 per uur. Je kunt dit besparen door de schutting zelf te plaatsen, al zullen de werkzaamheden dan waarschijnlijk wel langer duren en lever je je eigen tijd en energie hiervoor in. De besparing voor het uitbesteden is ongeveer 30 procent van de totaalprijs.

 

Interessante bespaartips

  • Doe een gedeelte zelf: wat je altijd kunt doen is het zware en precieze werk laten uitvoeren door een hovenier en zelf de rest aanpakken. Je kunt het voorbereidende werk doen, je kunt de schutting naderhand behandelen of verven en je kunt de oude schutting zelf wegbrengen.
  • Een plaatselijke hovenier: door de vakman zo regionaal mogelijk te zoeken kun je besparen op de voorrijkosten. Dit kan vooral interessant zijn als je een grotere klus aanbiedt dan alleen de schutting.

 

Vergelijk offertes

Het vergelijken van offertes is vaak de eerste stap in het planproces van elke grote klus. Dit doe je gemakkelijk met onze vergelijkingstool. Je kunt hier gratis gebruik van maken en je verplicht jezelf niet tot aankoop. Binnen een korte tijd krijg je een aantal offertes aangeleverd van bedrijven die in jouw regio zijn gevestigd. Zo kun je met onze hulp tot de beste beslissing komen wat betreft jouw nieuwe schutting.

Wat kost een schutting precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.