Schanskorven

Als je op zoek bent naar een tuinafscheiding, zodat je privacy en beschutting kunt creëren, dan wil je natuurlijk ook dat dit er mooi uitziet en dat het goed past in je tuin. Goede nieuwe schuttingen kunnen tientallen jaren meegaan en daarom is het belangrijk dat je de goede uitvoering kiest. Er zijn verscheidene soorten schuttingen te krijgen, allen met een andere uitstraling en een ander prijskaartje. Eén van de mogelijkheden die tegenwoordig steeds populairder worden zijn schanskorven, ook wel steenkorven genoemd.

Wat is en schanskorf?

Schanskorven bestaan uit een vaak metalen en rechthoekige korf die gevuld wordt met steen, zand of andere natuurlijke materialen. Hierdoor krijg je een soort van grote bouwblokken met een natuurlijke uitstraling en materiaal dat perfect in vorm blijft zitten. De combinatie van metaal met een natuurproduct brengt moderne en klassieke stijlen samen. De materialen waarmee schanskorven kunnen worden gevuld zijn boombast, keien, graniet, grond zowel als vele andere mogelijkheden. De geschiedenis van schanskorven ligt in de middeleeuwen, waar ze werden gebruikt als onderdeel van fortificaties, maar vandaag de dag vind je ze steeds vaker met een decoratieve functie.

De voordelen van schanskorven in de tuin

Schanskorven worden dus al vele jaren toegepast en ook nu vind je ze veel in stedelijke landschappen of als decoratie van een rotonde, in een park of op andere openbare plaatsen. Schanskorven hebben dan ook een groot aantal voordelen. Ze gaan erg lang mee, de levensduur is zeker 40 jaar. Ook hebben ze nauwelijks onderhoud nodig, omdat je ze niet hoeft te verven of te snoeien. Schanskorven zijn volledig recyclebaar, kunnen enigszins geluiden van buiten de tuin tegenhouden, bieden erg veel privacy en geven je veel mogelijkheden wat betreft het ontwerp en het uiterlijk van je omheining.

De nadelen van schanskorven in de tuin

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden met deze vorm van schutting. Ten eerste is er de prijs, deze is erg hoog vergeleken met andere schuttingsoorten. Je kunt rekenen op €150 per strekkende meter (met een hoogte van 1,80 meter) en de plaatsing moet hier dan nog bijkomen. Het plaatsen van schanskorven duurt langer dan andere schuttingsoorten, omdat ze erg zwaar zijn en een fundering nodig hebben. Het is dus nooit onverstandig, als je met een beperkt budget te maken hebt, om te kijken naar eventuele alternatieven.

Goedkopere alternatieven

Er zijn erg veel schuttingsoorten te krijgen, en als je de schanskorf mooi vindt, dan ben je vast op zoek naar een schutting met een moderne of natuurlijke uitstraling. Ook is het belangrijk dat deze genoeg privacy biedt. Er zijn een aantal andere schuttingen die je dit ook kunnen bieden voor een lagere prijs.

  • Kunststof schuttingen: het voordeel van kunststof is dat het erg veelzijdig is. Je kunt het in allerlei vormen gieten en hier een groot aantal kleuren aan toevoegen. Daardoor kun je een kunststof schutting vinden met een hout-, steen- of betonimitatie die nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. Kunststof is duurzaam, gaat erg lang mee, heeft nauwelijks onderhoud nodig en is volledig recyclebaar. Daarnaast is het ook erg licht, dus een fundering zal niet nodig zijn. Door de juiste uitvoering te kiezen voor jouw kunststof schutting, kun je dus veel van de voordelen van steenkorven meepakken en voor een lagere prijs. Voor een kunststof schutting, exclusief plaatsing, betaal je ongeveer €75 per meter.
  • Betonnen schuttingen: ook beton is erg veelzijdig en kan een volledig dichte omheining vormen rondom je tuin. Omdat het tegenwoordig in allerlei vormen wordt gegoten en verschillende kleuren heeft, is het grijze imago van beton al lang niet meer relevant. Vind je het uiterlijk van de stenen mooi in schanskorven, dan kun je voor een betonsoort kiezen dat in een steenvorm is gegoten. Een nadeel van beton is dat het erg zwaar is en dat er dus zeker een fundering nodig is bij de plaatsing. Voor een betonnen schutting betaal je gemiddeld €50 per meter, exclusief plaatsing en inclusief btw.
  • Natuurlijke omheiningen: was je op zoek naar een steenkorf gevuld met een boomschors of ander natuurlijk materiaal, dan kun je als alternatief ook een natuurlijke omheining overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een kastanje houten treillage of een omheining van wilgentenen. Deze hebben wel aanzienlijk meer onderhoud nodig dan steenkorven en de begroeiing kan in de winter minder beschutting bieden dan in de zomer, maar een natuurlijke omheining kun je al plaatsen vanaf €35 per meter.

 

Offertes vergelijken

Als je precies wilt weten wat de kosten zullen zijn voor jouw schanskorven, dan kun je het beste beginnen met het opvragen van offertes. Je kunt jezelf een boel tijd en moeite besparen als je hier onze vergelijkingstool voor gebruikt. Deze tool is gratis en vrijblijvend en kan je in een korte tijd een aantal offertes sturen van hoveniers uit jouw regio. Vergelijk deze met elkaar op prijs en kwaliteit en je komt tot de beste beslissing wat betreft jouw nieuwe tuinomheining.

Wat kost een schutting precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.