Haagplanten

Als je op zoek bent naar een natuurlijke tuinafscheiding dan heb je een aantal keuzes. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld gaaspanelen met een begroeiing, wilgentenen of haagplanten. Haagplanten worden veel gebruikt en ook hier heb je weer een aanzienlijke hoeveelheid mogelijkheden. De keuze die je maakt wat betreft je haagplant heeft te maken met het soort grond dat je hebt, hoeveel onderhoud je aan je haag wilt hebben, de hoeveelheid zon en natuurlijk ook je budget. Hier vind je informatie over de meest gangbare haagplanten en de kosten.

De soorten en de kosten

In de volgende tabel vind je eerst een aantal gangbare soorten haagplanten en hun prijs. Deze worden later verder toegelicht. De prijs is exclusief plaatsing en inclusief btw.

 

Soort haagplant Prijs Kenmerken
Beukenhaag €35 – €75 per 10 stuks Groeit snel, weinig onderhoud, bladhoudend
Haagbeuk €40 per 10 stuks Goedkoop en sterk, maar niet bladhoudend
Taxushaag €290 – €365 per 10 stuks Dichte begroeiing, bladhoudend, weinig onderhoud
Ligusterhaag €24 per stuk Bladhoudend, weinig onderhoud, groeit snel
Laurierhaag €16,50 per stuk Goedkoop, bladhoudend, decoratief

 

Beukenhaag (Fagus Sylvatica)

Dit type haagplant wordt erg veel toegepast, omdat het snel groeit, weinig onderhoud nodig heeft en in de winter zijn blad niet verliest. Ook is het niet erg duur en krijg je hier het hele jaar rond privacy voor terug. Je kunt kiezen tussen groene en rode beukenhagen. De bladeren worden tijdens de winter bruin, maar vallen niet af tot het voorjaar, wanneer nieuwe groei begint. Je kunt een beukenhaag het beste planten op een lichte zandgrond die niet te nat mag zijn. Kleigrond is dus niet geschikt. De haag dient twee keer per jaar te worden gesnoeid.

Haagbeuk (Carpinus Betulus)

Haagbeuken hebben dezelfde kenmerken als beukenhagen, echter ze laten hun blad vallen in de winter. Om deze reden kiezen veel mensen toch liever voor beukenhagen. Heb je een kleigrond of een nattere grond, dan is dit type beuk beter geschikt. Het oppervlak van de haagbeuk is glad en glanzend en is dichter begroeid dan dat van de beukenhaag.

Taxushaag (Taxus Baccatta)

De taxus is een conifeersoort en daardoor het hele jaar groen. Je kunt het plaatsen in zowel de volle zon als in de schaduw en heeft vele voordelen waardoor het veel als haagsoort wordt gekozen. Taxus is laag in het onderhoud, groeit langzaam en kan erg oud worden. Daarnaast zijn ze dicht begroeid en bieden ze het hele jaar door dus veel privacy. Snoeien doe je twee keer per jaar. Een nadeel van de taxus is wel dat ze erg duur zijn vergeleken met de andere haagsoorten en voor een haag van 10 meter lang betaal je minimaal €600.

Ligusterhaag (Ligustrum Ovalifolium)

Ligusterhagen zijn niet duur en winterhard. Door hun dikke begroeiing kun je dus het hele jaar privacy creëren. Je hebt de keuze uit een groot aantal soorten Liguster en je kunt het beste informatie inwinnen van je leverancier voordat je beslist welk soort het beste is voor jou. Een leuke bijkomstigheid is dat de Ligusterhaag in de zomer kleine witte bloemetjes heeft en kleine zwarte besjes in de herfst.

Laurierhaag (Prunus)

Laurierhagen groeien snel, waardoor je al gauw na plaatsing een dichte en brede haag zal zien. Hierdoor is snoeien ook vaker nodig. Een groot voordeel is de prijs van Laurierhagen en ook het uiterlijk mag er wezen. In het voorjaar krijgt de haag namelijk witte bloemen.

De juiste haag voor jouw situatie

Het kiezen van de juiste haag doe je op een aantal manieren. Eerst kijk je naar het soort grond dat je hebt en de hoeveelheid zon. Daarna kijk je naar de eisen die je stelt aan je haag. Moet deze bijvoorbeeld bladhoudend zijn of niet, wil je graag bloemetjes zien en hoeveel kun/wil je de haag snoeien. Als laatste is er het budget waar de haag binnen moet vallen. Heb je een antwoord op deze vragen, dan kun je het beste naar een hovenier stappen en deze om informatie vragen. Een vakman weet precies welke haag geschikt is voor jouw bodem en wensen, zodat je zo lang mogelijk van je haag kunt genieten.

Offertes vergelijken

Als je een exacte prijs wilt zien voor jouw nieuwe haag en je wilt in contact worden gebracht met een hovenier, dan kun je tijd en energie besparen door onze vergelijkingstool te gebruiken. Deze tool is gratis en vrijblijvend en kan je in een korte tijd aan een aantal offertes helpen van bedrijven uit jouw regio. Zo kun je snel aan je planning beginnen voor jouw nieuwe haag.

Wat kost een schutting precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.