Hout vs kunststof schermen

Als je een nieuwe schutting wilt laten plaatsen heb je de keuze uit een groot aantal materialen. Hout is erg gangbaar, en natuurlijke schuttingen ook, maar kunststof begint steeds populairder te worden. De keuze voor het materiaal is belangrijk want het bepaalt de mate van onderhoud, de prijs en ook de levensduur van je schutting. Daarnaast is het uiterlijk ook een belangrijke factor in je beslissing. Hier vind je alles wat je moet weten over kunststof en houten schuttingen en vind je informatie die je kunt gebruiken bij het maken van een keuze tussen de twee.

De kosten

Ten eerste het verschil in kosten. Voor een houten schutting betaal je minder dan voor een kunststof schutting. Je kunt geïmpregneerde houten schermen al vinden voor €20 per meter, inclusief de palen en andere benodigdheden. Kunststof schermen zijn aanzienlijk duurder, namelijk €75 per meter all-in. Dit is dan nog zonder installatiekosten, die liggen rond de €20 per meter en zonder poort. Zoals later zal blijken staan er veel voordelen tegenover deze hogere prijs. De volgende tabel geeft een indicatie van de prijsverschillen tussen de twee materialen.

 

Kostenpost De prijs
Houten panelen 180cm x 180cm €20 – €90 per stuk
Kunststof panelen 180cm x 180cm €75 – €165 per stuk
Poortdeur €50 – €200 per stuk
Steunpaal €15 – €50 per stuk
Bevestigingsmateriaal €20 – €45

 

Het onderhoud en de levensduur

Waar je wel rekening mee moet houden is dat houten schuttingen aanzienlijk meer onderhoud nodig hebben dan kunststof schuttingen. Het hout moet eens in de 5 jaar behandeld worden, anders kan het gaan rotten en permanent beschadigen. Is je schutting van een zachthout dan moet dit elke 2 jaar. Schuren en verven of lakken is een tijdrovende klus en kan erg prijzig zijn als je hier een schilder voor inhuurt. De levensduur van een houten schutting ligt rond de 40 jaar, mits je er goed voor zorgt. Kunststof schuttingen, aan de andere kant, hebben nauwelijks onderhoud nodig. Je kunt ze schoonmaken als ze vies zijn en jaarlijks behandelen met een kunststof was tegen aanslag en uv-straling. Op die manier kan je kunststof schutting makkelijk 50 jaar meegaan.

Het uiterlijk

Er is een erg groot verschil in het uiterlijk van de twee materialen. Hout is natuurlijk en uniek, geen enkele plank is hetzelfde en geeft dus een klassieke en authentieke uitstraling aan je schutting. Door deze te verven in een mooie kleur, kun je de schutting opvallend en interessant maken. De houtnerf blijft echter altijd zichtbaar en dit is wat veel mensen een groot voordeel vinden. Kunststof, aan de andere kant, is veel strakker en past beter in tuinen met een modern uiterlijk. Je kunt kunststof schuttingen krijgen in allerlei verschillende kleuren en uitvoeringen. Als je het uiterlijk van hout erg mooi vindt, maar je wilt van de voordelen van kunststof gebruik maken, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kunststof schutting met een houtlook. Tegenwoordig kunnen ze deze zo maken dat ze nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.

De juiste keuze

Om je te helpen met het maken van de juiste keuze, hebben we hier nogmaals de kenmerken van de verschillende materialen op een rijtje gezet.

 

Hout Kunststof
Goedkoper Duurder
Klassiek Modern
Veel onderhoud nodig Weinig onderhoud nodig
Natuurlijk en afbreekbaar Volledig recyclebaar
Levensduur van minimaal 40 jaar Levensduur van minimaal 50 jaar

 

Offertes vergelijken

Of je nu kunststof kiest, of hout, de beste manier om te achterhalen wat dit precies voor jou kost is door het opvragen van offertes. Dit doe je makkelijk met onze vergelijkingstool. Binnen een korte tijd ontvang je een aantal offertes die je kunt vergelijken met elkaar om tot de beste beslissing te komen wat betreft je nieuwe schutting.

Wat kost een schutting precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.