Soorten schuttingen

Laat je een schutting plaatsen, dan creëer je privacy, een beschutte plek en kies je de juiste schutting dan zal je ook esthetisch veel aan je tuin kunnen toevoegen. Er zijn verscheidene soorten schuttingen te vinden en het is belangrijk dat je het soort kiest dat het beste in je tuin past, maar ook binnen je budget valt. De variatie zit hem vooral in het materiaal, maar natuurlijk ook voor en groot gedeelte in de uitvoering. Hier lees je over de verschillende soorten schuttingen en hun kosten.

De kosten

Allereerst de prijs. De uiteindelijke kosten die je zal hebben hangen niet alleen af van het soort schutting dat je kiest, maar ook van de afmetingen en de plaatsing. Doe je dit zelf, dan bespaar je op de kosten voor een hovenier. Hoveniers vragen gemiddeld €40 per uur, of €20 per meter schutting. In de volgende tabel vind je enkele prijsvoorbeelden, exclusief plaatsing en inclusief btw.

 

Soort schutting Prijs per meter Levensduur
Draadschutting €20 – €40 40 jaar
Betonnen schutting €30 – €80 40 jaar
Houten schutting €10 – €80 10 jaar tot 75 jaar
Steenkorf €150 40 jaar
Kunststof schutting €60 – €160 50 jaar
Natuurlijke schutting €35 – €75 40 jaar

 

Draadschuttingen

Draadschuttingen zijn goedkoop en hebben weinig onderhoud nodig. Daarnaast gaan ze erg lang mee. Draadschuttingen zijn te vergelijken met een hek dat doorzichtig, maar ook ondoorzichtig kan worden geplaatst. De meeste mensen laten dit begroeien met klimop of wilgen, zodat de schutting een volledige en natuurlijke afscherming vormt. Daarom passen deze schuttingen goed in elke tuin; ze mengen zich perfect met de omgeving.

Betonnen schuttingen

Beton is een erg veelzijdig en duurzaam materiaal, dat lang meegaat. Vaak bestaan deze uit betonpalen met daartussen schermen van beton of hout. Omdat beton in allerlei vormen gegoten kan worden en dus ook in verschillende uitvoeringen, zoals met een houtnerf of een keienstructuur, hoeft je betonnen schutting er niet koud en grijs meer uit te zien. Daardoor zijn deze schuttingen geschikt voor zowel klassieke tuinen als moderne tuinen. Een nadeel is dat beton erg zwaar is, dus dat er vaak een fundering nodig is onder de schutting.

Houten schuttingen

Onder houten schuttingen is erg veel variatie mogelijk en dit vind je in de afwerking en in het soort hout. Denk hierbij aan simpele houten tuinschermen van geïmpregneerd hout of een treillage voor een landelijke uitstraling. De kosten die je betaalt voor geïmpregneerd hout ten opzichte van hardhout zijn een stuk lager, maar hiervoor krijg je een kortere levensduur terug. Door wat meer te investeren in een goede houtsoort, kun je dus langer genieten van je houten schutting.

Steenkorven

Steenkorven worden ook wel schanskorven genoemd, en worden steeds populairder. Dit zijn metalen kooien die met een bepaald materiaal worden gevuld en worden opgestapeld. De steensoorten waar je uit kunt kiezen zijn vooral keien, graniet, kalksteen of lavasteen. Ook natuurlijk materiaal, zoals boomschors is mogelijk. Zo kun je een landelijke of moderne afscherming maken, waar je niet doorheen kunt kijken en die nauwelijks onderhoud nodig heeft.

Kunststof schuttingen

Net als beton is kunststof erg veelzijdig en kan het in verscheidene vormen worden gegoten. Kunststof is volledig waterdicht, heeft nauwelijks onderhoud nodig, behoudt zijn kleur en is milieuvriendelijk, omdat kunststof volledig te recyclen is. Zo kun je kiezen voor een sierhekwerk van kunststof met een houtlook afwerking. Deze is nauwelijks van echt hout te onderscheiden maar geeft je wel de lange levensduur en het lage onderhoud. Ook het uiterlijk van beton kan worden nagebootst, terwijl kunststof aanzienlijk lichter is en het hek dus geen fundering nodig heeft.

Een natuurlijke schutting

Natuurlijke schuttingen worden gemaakt van natuurlijk materiaal. Je kunt kiezen voor bamboe matten, klimop, wilgen of andere klimplanten. Het grote voordeel hiervan is dat je de schutting deel kunt laten uitmaken van de totale begroeiing van je tuin. De grote nadelen zijn dat het veel onderhoud nodig heeft, dat de planten soms onevenredig kunnen groeien, dat het lang kan duren voordat de schutting volledig dicht is en dat het dieren niet buiten, maar ook niet binnen houdt.

De juiste schutting voor jou

Aangezien de meeste schuttingen toch zeker 40 jaar of meer kunnen meegaan, is het erg belangrijk dat je de juiste schutting kiest voor jouw doeleinden. Zoek je een tijdelijke oplossing, dan kun je voor geïmpregneerd hout kiezen. Dit is niet duur, sterk, maar gaat niet erg lang mee. Voor een klassieke tuin is een schutting van hardhout mooi, een kunststof schutting met een hout imitatie of een natuurlijke omheining. In moderne tuinen zijn steenkorven erg geschikt, maar ook kunststof en betonnen schuttingen met een bepaalde strakke uitstraling volstaan.

Vergelijk offertes

Voor advies over je schutting kun je het beste contact leggen met een goede hovenier. Dat doe je door te beginnen met het opvragen van offertes en te vergelijken wat er voor jou te bieden is. Onze vergelijkingstool kan je daarbij helpen en zal je snel een aantal offertes sturen van hoveniers uit jouw regio. Deze service is gratis en vrijblijvend en kun je gebruiken om de juiste beslissing te maken wat betreft jouw schutting.

Wat kost een schutting precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.