Kosten berekenen schutting

Wanneer je een nieuwe schutting wilt laten plaatsen, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten die dit met zich meebrengt. Met een nieuwe schutting kun je privacy creëren, een beschutte plek tegen weer en wind en een schutting kan ook een esthetische functie hebben. Wat je hiervoor betaalt hangt af van een aantal factoren, zoals de afmetingen van de schutting, het materiaal en de plaatsing. Hier kun je lezen over deze kosten, zodat je makkelijk een berekening kunt maken van wat je gemiddeld kwijt zou zijn.

De kosten

Ten eerste de gemiddelde kosten. Zoals boven al aangegeven zijn deze afhankelijk van een aantal factoren, maar het is mogelijk een gemiddelde te geven. Deze kun je gebruiken als leidraad bij je kostenberekening. De prijs is voornamelijk afhankelijk van het materiaal en in de volgende tabel vind je de prijzen per paneel per materiaal. Ook de kosten voor eventuele extra onderdelen en een hovenier worden gegeven. Alle bedragen zijn inclusief btw.

 

Kostenpost De prijs
Houten panelen 180cm x 180cm €20 – €90 per stuk
Natuurlijke schutting 180cm x 180cm €35 – €75 per stuk
Kunststof panelen 180cm x 180cm €75 – €165 per stuk
Poortdeur €50 – €200 per stuk
Steunpaal €15 – €50 per stuk
Bevestigingsmateriaal €20 – €45
Hovenierskosten €40 per uur / €20 per meter

 

Om je een idee te geven van de kosten worden hieronder drie situaties geschetst die je kunt vergelijken met je eigen omstandigheden.

  • De goedkoopste optie: als je te maken hebt met een beperkt budget, kun je het beste kiezen voor geïmpregneerde houten panelen, zonder een poort en deze zelf plaatsen. Per meter schutting ben je dan ongeveer €20 kwijt. Deze panelen kun je zelf nabehandelen om het gewenste resultaat te bereiken.
  • Puur natuur: als je een klassieke tuin hebt, wil je misschien dat de schutting zo min mogelijk opvalt en zich mengt met de rest van de omgeving. Dan kun je voor €35 per meter een natuurlijke schutting plaatsen. Dit kan zijn met klimop, of wilgentenen maar bamboematten zijn ook erg in trek. Laat je dit doen, dan moet je per meter €20 extra rekenen.
  • Modern en strak: wil je van je schutting juist een blikvanger maken en deze onderdeel laten uitmaken van je moderne tuin, dan kun je kiezen voor kunststof. Dit is duurder, gemiddeld €90 per meter, maar kunststof gaat erg lang mee en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Huur je een hovenier in voor de plaatsing dan reken je wederom een extra €20 per meter.

 

De prijsopbouw

De manier waarop deze prijzen zijn opgebouwd is als volgt. Ongeveer 68 procent van de totaalprijs gaat naar de materialen, 30 procent naar de arbeidskosten en de overige 2 procent is voor de voorrijkosten. Als je voor jezelf een totaalprijs hebt berekend, kun je dus zien hoeveel je zou besparen als je dit zelf zou doen. Je kunt dan meer dan 30 procent aftrekken, wat een flinke besparing betekent. In het volgende diagram zie je deze opbouw nogmaals in grafische vorm.

prijsopbouw schutting

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Aan de hand van de bovenstaande tabel kun je uitvinden hoeveel je ongeveer zou kunnen betalen voor een nieuwe schutting, maar deze prijs is afhankelijk van een aantal factoren en keuzes die je maakt. De grootste bijdragers vind je hier.

  • Het materiaal: dat kunststof duurder is dan hout hadden we al geconstateerd, maar de prijzen verschillen ook binnen de verschillende materiaalsoorten. Hardhout is duurder dan geïmpregneerd hout, bijvoorbeeld en een natuurschutting van wilgentenen is duurder dan wanneer je bamboe gebruikt.
  • De afmetingen: hoe langer de schutting, hoe duurder de prijs per meter, maar ook hoe hoger de schutting, hoe meer je betaalt. De schuttingen in het voorbeeld zijn 1 meter 80 hoog, maar wil je een hogere afscheiding, dan gaan deze prijzen dus ook omhoog.
  • Zelf plaatsen of uitbesteden: het zelf plaatsen van een schutting is niet erg ingewikkeld, maar je wil natuurlijk wel dat dit goed gebeurt. Door het zelf te doen bespaar je het uurloon van de hovenier, maar moet je wel je eigen tijd en energie investeren.

 

Interessante bespaartips

Hier lees je hoe je de kosten voor een nieuwe schutting zo laag mogelijk houdt.

  • Kies een plaatselijke leverancier: vaak kun je schutting en plaatsing bij hetzelfde bedrijf regelen. Kies je deze zo regionaal mogelijk, dan kun je de voorrijkosten vermijden.
  • Doe het gedeeltelijk zelf: je kunt een hovenier inhuren om het lastige werk te doen en zelf de voorbereiding en afronding op je nemen. Zo kun je de hovenier voor minder uren inhuren.

 

Vergelijk offertes

De planning voor je nieuwe schutting begint met het vergelijken van offertes en dat doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Deze tool voorziet je in een korte tijd van een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio. Door deze te vergelijken en mee te nemen in je planning kun je de beste beslissing maken wat betreft jouw nieuwe schutting.

 

 

Wat kost een schutting precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.